perjantai 22. maaliskuuta 2013

Tullausta ja mansikoita

Päätin ottaa tietoisen riskin ja tilata Strawberrynetistä isomman satsin kamaa silläkin uhalla, että joudun tullaamaan tuotteet. Tuo nykyinen "tullirajahan" on  22 e. (Ja pahoittelen jo etukäteen väärien termien käyttöä, selostan tämän nyt ihan taviksen näkökulmasta.) Tuommoisella summalla ei paljoa EU:n ulkopuolelta ostella. Itseäni on vaan ärsyttänyt suunnattomasti ne kerrat kun olen tullissa käynyt, molemmat käynnit olivat kosmetiikkaostoksista, jotka eivät tullirajaa ylittäneet, merkinnät lähetyksissä vaan olivat joko puutteelliset tai epäselvät. ÄRS! Tulli-ilmoituksen voi onneksi tehdä suht kätevästi netissä. Ihan kaikkiin maihin tämä ei päde, esim. näiltä Euroopan verovapailta saarilta tilattuja ei voi tullata netissä, FeelUnique kuulunee näihin? Sieltä en ole edelleenkään tilaillut mitään enkä varmaan sitten tilaakaan jos asia noin on.

Noh anyway, homma meni niin, että Itellalta tuli kirje "Tulliselvitettävän lähetyksen saapumisilmoitus", josta löytyi ohjeet tulliselvityksen tekemiseen ja muut tarvittavat tiedot lähetyksestä. Tulliselvityksen voi käydä myös tekemässä tullitoimipaikassa, jos sellainen on lähelläsi.
Tämä nyt ei ole step-by-step-ohje tullaukseen, mutta tuossa nettituontipalvelun säännöt ja esimerkki kosmetiikkakategorian nimikkeistä. Kirjauduin palveluun pankkitunnuksilla, myös mobiilivarmenne käy. Jokainen tuote on käsiteltävä erikseen ja merkittävä tuotteen arvo ja alkuperämaa, ja jos se ei ole tiedossa niin lähetysmaa. No laitoin tietysti lähetysmaan eli Hong Kong. Strawberrynhän tuotteet tulevat postikuluitta, joten en itseasiassa muista miten lähetyskulut merkattaisiin tavaralistaan. Päänvaivaa aiheutti hieman ilmainen lahja, mutta merkkasin sen myös ja arvoksi 0,00 e. Koska sain alennusta 14%, merkkasin joka tuotteen kohdalle alennetun hinnan, eli tuotteen normaalihinta x 0,86 e. Laskin vielä laskimella lopuksi ennen selvityksen lähettämistä, että summa on sentilleen sama kuin tilausvahvistuksessa. En muista, että tässä olisi tarvinnut lähettää tilausvahvistusta selvityksen ohessa. Homma kannattaa todellakin tehdä huolella. Tämän jälkeen selvitys käsiteltiin ja taisin saada vielä vahvistettavan ehdotuksen, jonka hyväksyin, ja sain tullauspäätöksen PDF-tiedostona, joka on samalla lasku veronmaksua varten. Kosmetiikkaan lisätään siis 24% arvonlisäveroa. Tullipalvelusta pääsee suoraan nettipankkiin maksamaan veron.

En ollenkaan väitä etteikö homma aiheuta päänvaivaa, hikikarpaloita, ärräpäitä ja hieman harmaita hiuksia. Ajattelin, että se on sitten helpompaa kun kerran tekee, näin se varmaan on. Onneksi paljon hyvää kamaa saa eurooppalaisilta tai tarkemmin EU:n sisällä olevista nettikaupoistakin.

Mansikkalahan on siitä ystävällinen nettikauppa, että he maksavat asiakkaille verot takaisin, joka on tietysti asiakkaan kannalta loistava juttu. Mansikkalan sivuilla on yksinkertainen refund-lomake, jonka avulla voit hakea ALVin määrää palautettavaksi. Maksettavan veron määrä oli tapauksessani n. 18 euroa, ja lomakkeeseen täytyy muistaa syöttää desimaalit pisteellä, ei pilkulla. Liitteeksi laitoin tullauspäätöksen, jonka olin tallentanut koneelleni tullin palvelusta oman keissini kohdalta. Siellä on hieman hankala ravata jatkuvasti kun täytyy käyttää pankkitunnuksia. Mansikkala käsitteli anomukseni parissa päivässä ja ilmoitti rahojen palautuneen PayPal-tililleni. Tämä luonnollisesti tarkoittaa sitä, että pysyn Mansikkalan uskollisena asiakkaana ainakin toistaiseksi, saan sieltä aina vähintään 10% kantisalea, ei postikuluja ja ALVit takaisin, great.

Mitä sitten ostin?
 Nämä ja yhden hiustuotteen, josta ehkä sitten enemmän kun olen sitä ehtinyt kokeilla. Nuo omegahommelit on ihan ok, toinen siis kosteusvoide ja toinen öljy. Kaikki ovat lasipulloja ja -purkkeja ja annostelupäät olivat paketissa erikseen, laitettiin siis peruskorkin tilalle. Red Algae Astaxanthin-tuotteet ovat aika ihania, tuo Firming Activator levitetään pumpulilla kasvoille puhdistuksen jälkeen ja se saattaa kihelmöidä hieman, on siis kiinteyttävä, jotenkin kivantuntuinen. Samoin Night Recharge, joka laitetaan sen jälkeen on ihana, ei mitenkään rasvainen vaan täyteläinen, en tiedä voiko sanoa voide, mikä lie, todella miellyttävä ja jännä ja alkoi jo pelottaa koska tuo pieni pullo loppuu.

Ei kommentteja: